Fonksiyonlar, sadece çağrıldıklarında çalışan kod bloklarıdır. Bir fonksiyon ile tanımladığınız belirli komutlarınız, yeri geldiğinde çağrılarak, parametreler gönderilerek kullanılır ve istenilirse size bir değer döndürür.
1. Fonksiyon Oluşturmak ve Çağırmak
Go programlama dilinde bir program oluşturabilmek için func terimini kullanırız ve ardından fonksiyon ismini yazarız.
funcornekFonksiyon(){
fmt.Println("Merhaba!")
}
Oluşturduğumuz bir fonksiyonu programımızın istediğimiz yerinde çağırabiliriz. Bunun için sadece fonksiyon ismini belirtmemiz yeterlidir.
ornekFonksiyon()
2. Fonksiyon Parametreleri
Oluşturduğumuz fonksiyona parametre göndererek işleme sokmak istiyorsak, fonksiyonumuzu oluştururken parantezlerin arasında bu parametreleri belirtmeli ve fonksiyonu çağırırken ilgili parametre değerleri ile çağırmalıyız.
package main
import(
"fmt"
)
funcselamVer(isim string,yas int){
fmt.Println("Merhaba,",isim,yas,"yaşındadır")
}
funcmain(){
selamVer("Yunus",24)
}
// Merhaba, Yunus 24 yaşındadır
Örnekte gördüğünüz gibi fonksiyona iki adet parametre alacağını söyledik ve fonksiyonu çağırırken bu iki parametrenin de değerini gönderdik. Fonksiyon da gelen bu parametreleri ilgili yerlere otomatik olarak yerleştirdi. Bir örnek daha yapalım.
package main
import(
"fmt"
)
funckareAlma(x int){
fmt.Println(x*x)
}
funcmain(){
kareAlma(7)
}
// 49
Fonksiyonlarınız da istediğiniz kadar parametre kullanabilirsiniz fakat ilgili fonksiyonu çağırırken tüm parametrelere değer atadığınızdan emin olmalısınız.
functoplama(x int,y int){
fmt.Println(x+y)
}
funcmain(){
toplama(7)// Hata verir! Parametre eksik
}
Fonksiyon parantezi içerisine değişken tanımlanırken eğer tüm değişkenlerin türleri aynı ise sadece en sağdaki değişkenin tipini belirtmeniz yeterlidir.
package main
import"fmt"
funcislem(sayi int)(x, y int){
x = sayi /2
y = sayi *2
return//Burada sadece return yazıyor
}
funcmain(){
fmt.Println(islem(10))
}
Burada sayi değişkeni fonksiyonun değişkeni, x ve y değişkenleri ise return ile dönecek olan değişkenlerdir.
3. Fonksiyon Dönüş Değeri Belirleme
Fonksiyonlarımızın çağrıldıkları zaman çalıştıklarını artık öğrendik. Ayrıca bu fonksiyonlar ile ekrana çıktı verebildiğimizi de yukarıdaki örneklerde gördünüz. Şimdi ise oluşturduğumuz fonksiyonlara return ile dönüş değeri döndürmesini söyleyeceğiz ve fonksiyonlarımızı çalışması için çağırdığımızda bize bir değer döndürecek.
functoplama(x int,y int)int{
return x+y
}
funcmain(){
var toplam =toplama(7,8)
fmt.Println(toplam)// 15
}
Bu basit örneğimizde fonksiyonumuzun toplama işlemini yaparak bize return ile sonucu döndürmesini istedik. Böylece fonksiyon sonucunu bir değere atayarak veya direkt ekrana yazdırarak işlem sonucumuzu öğrenmiş olduk.