⚙️ C++ Kurulumu

C++ ortamının nasıl kurulacağını öğreneceğiz.

Genel bir bilgilendirmeden sonra C++ için gerekli iki ana bileşeni kurmaya başlıyoruz. C++ ile kodlama yapabilmeniz için gereken araçlar şunlardır;

  1. C++ Editör

  2. C++ Compiler

1. C++ Editör

C++ yazabilmek için bir metin editörü kullanmamız gerekiyor. Bu editör seçimini kendiniz belirleyebilirsiniz. Tabi seçebileceğiniz editörlerden bazıları şu şekildedir; Not Defteri, Notepad++, Visual Studio Code, Eclipse, Netbeans, Dev C++. Metin editörünün adı ve sürümü farklı işletim sistemlerine göre değişebilir. Siz istediğiniz editörü kullanabilirsiniz.

C++ programını yazdığınız dosya kaynak dosya olarak adlandırılır ve uzantısı genellikle .cpp, .cp veya .c uzantılıdır

2. C++ Compiler

C++ Compiler veya diğer adıyla Derleyici, kaynak kodunuzu çalıştırılabilir bir programa çevirir.

Çoğu C ++ derleyicisi, kaynak kodunuza hangi uzantıyı verdiğinizi umursamaz, ancak aksi belirtilmediyse, çoğu varsayılan olarak .cpp kullanır.

En çok kullanılan derleyiciler aşağıdadır.

  • MinGW / GCC

  • Borland c++

  • Dev C++

  • Embracadero

  • Clang

  • Visual C++

  • Intel C++

  • Code Block

3. Windows C++ Compiler Kurulumu

Bu derslerimizde biz MinGW / GCC derleyiciyi kullanacağız. Sizde GCC’yi Windows’a yüklemek için MinGW’yi yükleyebilirsiniz. MinGW’yi kurmak için MinGW ana sayfasına, www.mingw.org adresindeki Downloads sayfasına gidiniz ve güncel sürümü indiriniz.

İndirme sayfasına gitmek için Tıklayınız.

mingw-get-setup.exe isimli dosyayı indiriniz.

Ardından aşağıdaki resimde olduğu gibi kutucukları seçiniz ve Installation altında yer alan Apply Changes seçeneğini tıklayarak açılan pencerede Apply butonunu kullanınız. Seçmeniz gereken kutucukları tikli şekilde aşağıda gösterdiklerimdir;

Kurulumu tamamladıktan sonra Path ekleme işlemi yaparak derleyiciyi sisteme tanıtacağız ve gcc derleyiciyi kullanmaya başlayacağız. Bunun için Bilgisayarıma sağ tıklayarak Özelliklere giriniz ve sırasıyla "Gelişmiş Sistem Ayarları" - "Gelişmiş" sekmesi "- "Ortam Değişkenleri" penceresinde "Sistem Değişkenleri" bölümünde yer alan "Path" değişkenine MinGW nin kurulu olduğu dizindeki bin klasörünün adresini ekliyoruz.

Bu işlemlerden sonra Windows komut satırından gcc, g++, ar, ranlib, dlltool ve diğer birçok GNU araçlarını çalıştırabileceksiniz. Örnek olarak uzantısını .cpp olarak kaydettiğiniz bir metine belgesine aşağıdaki komutları yapıştırınız.

ilkKod.cpp
#include <iostream>
#include <cstdlib>
 
using namespace std; 

int main() 
{ 
    cout<<"Merhaba!"<<endl; 
    system("PAUSE");
    return 0; 
}

Kaynak kodlarının olduğu dosyanın bulunduğu dizinde komut istemini açarak aşağıdaki komutu çalıştırınız.

g++ ilkKod.cpp -o ilkKod.exe

Komutu çalıştırdığınızda dosyanızın bulunduğu dizinde ilkKod.exe isimli dosyanın oluştuğunu göreceksiniz. Dosyayı açarsanız karşınıza Merhaba! yazısının çıktığını ve kurulum aşamasını başarıyla geçtiğinizi anlayabilirsiniz.

Last updated